Siri Derkert
Konstnär. 1888 - 1973
Siri Derkert tillhör våra mest kända konstnärer, mindre känd är hennes roll som stridbar feminist. I den rollen får Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad stor betydelse för henne. Från 1943 och framåt är hon en återkommande kursdeltagare. Hon tecknar ofta föreläsare och kursdeltagare – med konstnärlig frihet.
Siri föds in i en välbeställd familj och får studera konst. På Kungliga konsthögskolan reagerar hon på att de kvinnliga studenterna inte får teckna nakna manliga modeller och driver en elevprotest.
Siri Derkert tar många gånger strid, inte minst för rätten att vara kvinna och konstnär. Som modernistisk konstnär känner hon inga gränser. Hon uttrycker sig i flera stilar och material, tecknar klädkollektioner och sätter upp en dansföreställning på Intiman. Som ung lever hon i Frankrike, Algeriet och Italien. Hon älskar och hon får barn.
Från 1924 lever Siri med sina tre barn under små omständigheter. Det är en kamp, men Siri Derkert kämpar också för andra kvinnor, bland annat som ordförande i Svenska kvinnors vänsterförbunds Stockholmsavdelning.
1938 dör Siris dotter Liv och Fogelstad blir en viktig del i hennes sorgearbete. Det är på Fogelstad hon landar och samlar ny kraft till en kreativ islossning som ger henne gnistan och livsmodet tillbaka.
Siri återkommer ofta till Fogelstad i sin konst. På Östermalms tunnelbanestation i Stockholm låter hon oss fortfarande möta Fogelstadgruppen i ”Ristningar i naturbetong”.