I dagarna blev de 100 stycken. Ett hundra unga jurister och juridikstuderande som ger gratis juridisk rådgivning till olika miljöinitiativ. Miljöjuristerna har också stämt staten i det så kallade Auroramålet, och anmält Sveriges energi-och klimatplan till EU-kommissionen. Måndagen den 13 januari möter du dem på Fogelstads Bellmanvecka.
(Fotograf: Albin Haglund)
Den ideella föreningen Miljöjuristerna startade då man insåg att det fanns en möjlighet i svenskt miljöarbete - som de kanske kunde hjälpa andra att utnyttja.
- Som jurister vet vi att det finns juridiska möjligheter till miljöskydd i svensk lagstiftning. Men det krävs både kunskaper om det juridiska systemet och pengar för att kunna utnyttja de här möjligheterna. Vi såg att miljörörelsen hade ett enormt engagemang, men att de kanske inte utnyttjade de juridiska möjligheter som ändå finns. Det finns ett stort gap, mellan engagemanget och juridiken, som vi hoppas kunna överbrygga genom att erbjuda vår kunskap gratis, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.
Förutom den löpande rådgivningen är Miljöjuristerna kända för sitt största projekt hittills,
det så kallade Auroramålet, ett ungdomslett initiativ med syfte att genom en domstolsprocess hålla staten ansvarig för dess otillräckliga klimatåtgärder.
Tillsammans med erfarna juridiska ombud står Miljöjuristerna för Auroramålets juridiska utredningar. (Målet lever fortfarande då Högsta domstolen i april i år meddelade att man kommer att ta ställning till om målet kan tas upp till prövning.)
I början av november i år syntes de unga juristerna i media igen då man tillsammans med Naturskyddsföreningen anmälde Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen.
I anmälan fastslår man att regeringen inte har svar på hur Sverige ska nå något av målen i den nationella energi- och klimatplan som alla EU-länder måste presentera. Det handlar om mål för minskade koldioxidutsläpp genom kolinlagring i skog och mark, utsläpp av växthusgaser (ESR), energieffektivisering och ökad andel förnybar energi. Enligt föreningarnas analys har regeringen inte heller i tillräcklig utsträckning låtit allmänheten delta vid framtagandet av planen.
– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, konstaterade Ida Edling i ett pressmeddelande.
På Galleri Bellman den 13 januari 2025 kommer Miljöjuristerna visa film om Auroramålet men också bjuda in till panelsamtal om miljörättvisa.
18:00 Filmvisning - om Auroramålet.
18:35- 20.00 Panelsamtal om miljörättvisa
Under dagen, klockan 10.00 och 13.00, arrangerar Fogelstad kvinnliga medborgarskola en workshop där vi tar avstamp i det faktum att Fogelstadgruppen bland annat drev frågan
om miljö och människans förhållande till naturen.
Redan på 1940-talet gav Elin Wägner och Elisabeth Tamm ut boken ”Fred med jorden” och strax efter kom Elin Wägners ”Väckarklocka”. Båda böckerna är märkligt framsynta vad gäller konsekvenserna av människans förhållande/utnyttjande av naturresurserna.
Vi kopplar historien till dagens läge och miljömål 2030. Vi hoppas på ett samtal där vi
som samlas kan ventilera våra tankar om nuläget i arbetet med miljö/klimat. Dela
eventuell oro och finna hopp!