top of page

Elisabeth Tamm

Ägare till godset Fogelstad. 1880 - 1958

Det är svårt att tänka sig en Kvinnlig medborgarskola utan godset Fogelstad. Det är på Elisabeth Tamms ägor som allt börjar i början av 1920-talet när inspektorsbostaden upplåts för skolan, med syfte att mobilisera kvinnor att använda sina nyvunna rättigheter. 

 

Elisabeth Tamm vet att det behövs bildning, politiskt aktiv som hon är sedan tidigt 1900-tal. 

Den första kursen på Fogelstad hålls sommaren 1922 och därefter hålls regelbundna kurser under åren 1925 till 1954. Under åren lägger Elisabeth Tamm mycket tid och pengar på medborgarskolan. 

Elisabeth föds som godsfröken i en annan tid. Hon har en uppväxt i priviligierad avskildhet tillsammans med en syster, men kommer att spräcka mer än ett glastak under sin levnad. 

 

Hennes kunskapstörst efter att ha undervisats i hemmet tar henne till Uppsala universitet, där hon en kort tid får följa föreläsningarna. Men så dör hennes far och Elisabeth bestämmer sig för att axla ansvaret för godset Fogelstad, bara 25 år gammal. 

 

Hon har ett stort politiskt engagemang, även innan hon väljs in i Sveriges riksdag 1921. (Som en av de fem första kvinnorna!) Redan 1916 utses hon nämligen som första kvinna i Sverige till ordförande i en kommunalnämnd (Julita), och tre år senare väljs hon in i landstingsfullmäktige. 

 

Som politiker driver hon sociala frågor, men också den så kallade jordfrågan – förvaltandet av jorden och vikten av att bruka den i balans med naturen. Moderna tankar hos en godsfröken som blir en modern kvinna – och trotsar sin tid.  

bottom of page