Elin Wägner
Författare och journalist. 1882 - 1949
När kvinnor får rösträtt är en kamp vunnen, men enligt Elin Wägner följer med rättigheterna också starka skyldigheter – bland annat att verka för fred på jorden, men också med jorden. Där menar hon att kvinnor har ett speciellt ansvar. Och för Elin är det verkligen inte bara snack. Hon jobbar hela sitt liv ihärdigt för det hon tror på – fred, feminism, ekosofi och även andlig medvetenhet genom sitt engagemang i kväkarna.
Elin Wägner räknas som en av Kvinnliga medborgarskolans grundare. Vid invigningen av skolan 1925 är hon redan en etablerad journalist och författare med romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet, båda med kvinnor i huvudrollerna, bakom sig.
Hon har också varit med vid grundandet av Rädda barnen och har flera internationella uppdrag.
Elin Wägner blir också tidskriften Tidevarvets första redaktör. Här behandlar hon sina och Fogelstadgruppens viktigaste frågor - det handlar om freden, jorden och undervisningen.
1944 blir Elin Wägner ledamot i Svenska akademin, den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf.
Elin lever ett liv i ständig rörelse, när det gäller idéer och geografi, men hon kommer alltid tillbaka till Småland. I slutet av 1920-talet låter Elin bygga huset Lilla Björka i Bergs socken utanför Växjö, där hennes morföräldrar har bott. Det är också här hon slutar sitt liv.